×
Wat een Business Analist op verjaardagen vertelt dat ‘ie doet
  • 17 jan 2017
  • 5 minuten leestijd
Werken bij Coolblue

Wat een Business Analist op verjaardagen vertelt dat ‘ie doet

Verjaardagen. Hét moment voor ongemakkelijke gesprekken met je mede-gefeliciteerd-met-Els-gasten. En dan volgt al snel de vraag: “Dus, wat doe je eigenlijk?” Onze Business Analist heeft hier altijd een ijzersterk antwoord op. En wat eerst nog abracadabra leek, is opeens een hele toffe functie. Tenminste, dat vinden wij dan.

Wat vertel je op verjaardagen dat je doet?

Business Analist zijn bij Coolblue.

En in Jip-en-Janneke taal?

Bij Coolblue werken we met heel veel data. Deze data zet ik om in ‘gewone-mensen-taal’.
We meten hoe vaak onze website wordt bezocht, hoe lang zo’n bezoek duurt en waar ze naar zoeken. Maar ook hoe ze op onze website zijn gekomen. En dat kan op vele verschillende manieren. Via Google is daar een goed voorbeeld van, maar het kan ook door een televisiereclame komen. Of een radiospot. De data die we hier uit halen, gebruiken we onder andere om te analyseren of een marketingcampagne succesvol is geweest. Maar ook hoe we de campagne de volgende keer nog beter kunnen inzetten.

En hoe doe je dat dan?

Business Analisten zijn onderverdeeld in domeinen. Zoals bijvoorbeeld Financiën, Commercieel en mijn domein is Marketing. Hierin ben ik verantwoordelijk voor het subdomein Zichtbaarheid. Dat is dus alles waarin je Coolblue ‘voorbij ziet komen’. Niet alleen op internet, maar ook via televisiereclames, radiospotjes en posters in bushokjes. Als we bij bijvoorbeeld een tv-reclame tijdens een populair programma een piek merken in website bezoeken ga ik die piek analyseren. Wat is het gedrag van de nieuwe bezoekers, waar klikken ze op, wat zoeken ze en vooral, hoe kunnen we de campagne de volgende keer nog beter inzetten?

Wat doe je als eerst?

Op maandag, woensdag en vrijdag begint de dag met een stand-up met het team. Dan bespreken we waar we mee bezig zijn. Zo krijg je een goed beeld van de werkzaamheden van collega’s en kun je heel makkelijk vragen stellen en helpen waar nodig.

Niet eerst koffie?

Sowieso staat iedereen bij de stand-ups met een bak koffie in zijn hand. Zonder komen we niet overeind, haha.

Verjaardagen_Business_Analist

 

Waar word je echt blij van?

Als ik zie dat KPI’s gehaald worden. En ik word nog blijer als campagnes nóg effectiever worden door mijn analyses.

Hoe ziet je team eruit?

Ik zit met andere Business Analisten van het domein Marketing en enkele vakspecialisten aan een blok. Zo kan ik heel makkelijk overleggen. Niet alleen met de andere Business Analisten, maar ook met de vakspecialisten. Dit zijn namelijk onder andere specialisten in online video’s, social media en bijvoorbeeld Display Advertising. Vakgebieden waar ik veel mee bezig ben. Zij werken aan de marketinguitingen en ik ga ze vervolgens analyseren. Zo werken we nauw samen aan steeds effectievere campagnes.

Ben je verantwoordelijk voor het beter maken van anderen?

Ja. Ik ben een van de langstzittende Business Analisten, dus kunnen veel nieuwe Business Analisten al hun vragen aan mij stellen.

Hou je ook wel eens op met analyseren?

Nee. Ik analyseer alles. M’n slaapritme, m’n hartslag, hoe lang ik over een fietsritje doe met wind mee. Én met wind tegen. Welke route het snelst is. Zelfs als ik ergens een drankje ga doen analyseer ik iedereen om me heen. Hoe ze hun biertje vasthouden, hoe vaak ze op hun telefoon kijken, hoe snel ze drinken. Misschien draai ik soms een beetje door.

Wanneer stuur je me wel of niet door naar Werken bij Coolblue?

Je hoeft niet je hele leven en dat van anderen te analyseren hoor. Maar je moet er wel goed in zijn. En cijfermatig sterk. Maar ook snel kunnen denken en uitkomsten concreet over kunnen brengen aan de betrokkenen. Iemand komt namelijk naar jou met een probleem (in jip-en-janneke taal), jij gaat dat analyseren (in code en data) en moet die uitkomsten weer uitbrengen in jip-en-janneke taal. Dus sociale vaardigheden zijn ook erg belangrijk.

Lust je worst?

Nou, ik ben vegetariër, dus ik sla de worst even over. Als echte Gouwenaar heb ik dus liever een blokje oude Goudse kaas.

Wil je ook een goed verhaal op je volgende verjaardagsfeestje? Of gewoon een gave baan? Op Werken bij Coolblue vind je de nieuwste vacatures bij Coolblue. En ja, we zoeken nog Business Analisten.

Recent Nieuws

Verse vis.