×
De 3D-printer: wat is het en wat kun je ermee?
  • 29 apr 2016
  • 6 minuten leestijd
De beste voor jou

De 3D-printer: wat is het en wat kun je ermee?

Wanneer je op de basisschool een spreekbeurt hield, printte je zo’n 18 keer een afbeelding van je lievelingsbeest uit op de printer van je ouders. Een dinosaurus of zo. Want dat stond vet op het schoolbord. Tegenwoordig is zo’n A4’tje met een dino stukken minder cool. Helemaal als je een 3D-printer in huis hebt. Daarmee print je binnen een paar uur een driedimensionale kop van een T-rex uit. Maak je toch meer indruk mee.

3D-printen klinkt altijd een beetje science fiction. Dat je met zo’n apparaat een haak voor je theedoek print, gaat er nog wel in. Maar een gitaar, eetbare taart of bionisch oor printen, klinkt toch vrij bizar. Misschien is een bionisch oor ook iets te hoog gegrepen voor jou als beginner. Maar wat dacht je van een uitgeprint smartphone-hoesje? Dat gaat je zeker lukken. Wij leggen je alvast uit wat een 3D-printer precies is en wat je ermee kunt.

Hoe werkt het nou?

3D-printen klinkt ingewikkeld. En dat is het misschien ook. Voordat je gaat printen heb je namelijk een model nodig. Van bijvoorbeeld die T-rex. Deze ontwerp je zelf met de bijgeleverde software of download je van een open platform als Thingiverse. Zodra jouw model in het programma staat, wordt deze in honderden stukken “geslicet” en in een bouwtekening omgezet. Deze tekening wordt naar de printer gestuurd via wifi, printkabel of geheugenkaart. De printer begint vervolgens met printen. Het materiaal dat je gebruikt (ook wel filament genoemd), wordt via de extruder (oftewel: de printkop) gesmolten en vervolgens in lagen geprint. Gaat dat weleens mis? Jazeker. Heb je veel geduld nodig? Ook. Maar zodra jouw model op het printbed (in andere woorden: de plaat) staat, ben je intens gelukkig.
Benieuwd wat voor printers er zijn? Bekijk dan het gehele aanbod in 3D-printers.

Een deel van het pak van Ironman komt uit een 3D-printer.

Wat voor printer heb ik nodig?

3D-printers zijn er in alle vormen en maten. En zelfbouwpakketten. Zo’n zelfbouwpakket klinkt al snel als een uitkomst, omdat hij stukken goedkoper is. Maar een 3D-printer in elkaar zetten kost veel tijd, energie en benodigdheden. Niet echt een aanrader voor beginners dus. Een van de bekendste merken in 3D-printers is Ultimaker. Dit merk heeft apparaten in verschillende prijscategorieën.

Voordat  je een printer aanschaft, is het handig om te kijken naar de printgrootte en de laagdikte die het apparaat heeft. Voor het printen van modellen met veel details (zoals een T-rex met tanden), gebruik je een apparaat met een lage laagdikte. Zoals de Ultimaker Original Kit. Wanneer je liever fluitjes print met weinig details, heb je meer aan een hoge laagdikte. De printgrootte van de printer is ook bepalend voor jouw ontwerp. Hoe groter de printgrootte, hoe groter je model kan zijn. Alhoewel het nog steeds lastig blijft om in één keer de Eiffeltoren uit het apparaat te krijgen.

Het linkerbeen van de T-rex die vanaf september in Naturalis staat, is geprint met een 3D-printer.

Welk materiaal heb je nodig?

Voor het aanschaffen van een 3D-printer moet je niet alleen kijken naar het apparaat zelf, maar ook naar het filament dat je nodig hebt. Oftewel: het materiaal waar je je modellen mee maakt. De meest gebruikte filamenten zijn ABS en PLA. Met ABS maak je modellen die goed tegen hoge temperaturen kunnen en lang meegaan. LEGO-blokken bijvoorbeeld. Dit materiaal is alleen niet erg flexibel. PLA is een wat milieuvriendelijkere materiaalsoort en biologisch afbreekbaar. Wat minder geschikt dus om een bot van een T-rex mee te maken.

Bij een online community als Shapeways verkoop je je eigengemaakte 3D-producten aan anderen. Een soort Etsy voor 3D-prints dus. Katsjing!

Wil jij ook thuis aan de slag met 3D-printen, maar weet je nog niet precies welk apparaat je hiervoor nodig hebt? Bekijk dan onze adviespagina voor meer informatie over de verschillende 3D-printers. Of bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie over de Ultimaker 2+.


 

Recent Nieuws

Verse vis.