×
De 5 beste tips voor je vakantie-video
  • 20 jul 2017
  • 5 minuten leestijd
De beste voor jou

De 5 beste tips voor je vakantie-video

Terugkomen van je vakantie met alleen een foto van je hotelkamer? Nee, joh. Jouw Instagram-profiel staat tijdens de vakantie zelf al vol met ontelbaar veel kiekjes. En terecht. Maar nog veel leuker is het maken van een toffe vakantie-video. Klinkt ingewikkeld en tijdrovend, maar dat valt hartstikke mee. Wij geven je alvast de beste tips. Dan heb jij maanden na je vakantie nog steeds plezier van je reis.

1. Actie! Of toch niet?

Ja, je weet waarschijnlijk al lang hoe je een video start op je smartphone, foto- of videocamera. Zo’n rode knop is op zich ook vrij makkelijk te vinden. Maar had je er al over nagedacht om die knop wat eerder in te drukken dan tijdens het “actiemoment”? En dat je de video vervolgens niet gelijk moet stoppen? Door ongeveer 3 seconden voor en na het filmmoment nog te blijven filmen, geef je jezelf meer ruimte voor het monteren. En zie je tenminste ook waarom je vriend(in) gillend op een strandstoel staat.


2. Horizon(taal)

YouTube en Facebook geven verticale filmpjes steeds beter weer op hun platforms. Maar dat betekent nog niet dat het gelijk mooi is. Horizontale video’s hebben nog steeds de voorkeur bij de meeste mensen en dat snappen we. Met zo’n horizontale video laat je veel meer van die bergachtige omgeving zien. En heb je tenminste niet maar één berggeit in beeld. Ga je graag tegen de menigte in en wil je toch verticaal filmen? Prima, maar film dan wel álles verticaal.


3. Lekker (in)stabiel

Heb je wel eens geprobeerd om lopend door de straten van Lissabon te filmen? Geen goed idee. Tenminste, als je de kijkers van je video niet misselijk wil maken. Een stabiel beeld krijg je eigenlijk alleen als je stil blijft staan. Of belachelijk stabiele armen hebt. Voor degenen die deze kwaliteit niet hebben, is er altijd nog de selfie-stick, het statief óf nog beter: een stabilizer. Deze is wat duurder dan de gemiddelde selfie-stick, maar je maakt hiermee wel een YouTube-waardige video.


4. Alles mag, behalve inzoomen

We overdrijven een beetje, maar intensief inzoomen tijdens het filmen geeft geen mooi eindresultaat. Of beter gezegd: rustig eindresultaat. Houd je vinger dus vooral weg bij die inzoomknop en maak liever een paar losse beelden vanaf verschillende afstanden. Wil je toch echt even inzoomen? Rustaagh aan dan.

5. Hoor je me?

Met je mobiel filmen heeft veel voordelen. Hij is klein, makkelijk mee te nemen en je hoeft geen moleculair bioloog te zijn om te snappen hoe het werkt. Maar de kwaliteit is soms wel wat minder. En al helemaal van het geluid. Je lost dit op door tijdens het monteren een muziekje onder je video te zetten. Hoef je tenminste ook niet de hele tijd naar het ‘Doe de camera weg!’-gegil te luisteren. Of gebruik gewoon een microfoon. Nee niet zo’n enorm ding dat je voor je neus houdt, maar een kleine microfoon die je in de headphone-jack van je smartphone stopt. Dit scheelt je veel omgevingslawaai in de video.


Zelf aan de slag met je vakantie-video? Er is genoeg gratis software om je video mee te bewerken. Onze Video Producer raadt bijvoorbeeld Avid Media Composer aan. Ben je nog op zoek naar een goede
smartphone, fotocamera of camcorder om mee te filmen? Je vindt ze allemaal op Coolblue.nl.

 

Recent Nieuws

Verse vis.