Bij Coolblue hebben we grote groene ambities. Daarom installeerden we in 2018 ons zonnedak, zijn we onze eigen fietsbezorgdienst in en rondom grote steden begonnen en waren we de eersten die met elektrische witgoedbezorgbusjes reden op de Nederlandse wegen reden. Met elke ambitie beginnen we bij onszelf. Maar om écht impact te maken, moeten we verder kijken dan alleen onze eigen voetafdruk. Daarom helpen we klanten om ook hun groene ambities te realiseren met Coolblue Energie. En door samen te werken met onze klanten, maken we de productreis compleet. Zo zorgen we niet alleen voor een maximale levensduur van producten, maar garanderen we ook optimale recycling. We leggen uit hoe we dat doen aan de hand van een aantal voorbeelden.

Pakketpark

Ons Pakketpark heeft een zonnedak van maar liefst 16 voetbalvelden groot. Dat maakt dat het 88,000m2 grote gebouw in 2023 opnieuw meer energie opwekte dan het heeft verbruikt.

Minder plastic

In ons Pakketpark proberen we te stoppen met het gebruik van plastic in onze palletopslag en intern transport. Door een oplossing te implementeren waarmee we geen plastic sealfolie meer gebruiken voor onze pallets, verwachten we ons plasticgebruik jaarlijks met meer dan 12.500 kilogram te verlagen.

Minder karton

We proberen op een zo slim mogelijke manier met kartonnen verpakkingen om te gaan. Dat doen we bijvoorbeeld met onze doos-op-maat machines. Deze lezen het formaat van een product en vouwen de doos er precies omheen. Zo besparen we niet alleen karton, maar vervoeren we ook minder lucht.

CoolblueFietst

Ook de bezorging van onze pakketten maken we zo duurzaam mogelijk. Dat doen we onder andere met onze bezorgdienst CoolblueFietst. In en rondom 22 steden in Nederland, België en Duitsland bezorgen we tot 90% van de kleine bestellingen op de fiets. Om die pakketten zit geen doos, maar een verzendzak. Dat bespaart karton én zorgt ervoor dat we meer in een rit kunnen vervoeren.

CoolblueBezorgt

We verminderen de uitstoot van uitlaatgassen door onze bezorgroutes te plannen met de slimme software van Plotwise. Zo verlagen we onze CO₂-uitstoot en is het pakketje sneller bij de klant. Een andere manier waarop we onze uitstoot verminderen is elektrisch rijden. Daarom rijden we steeds meer met elektrische bezorgbussen en optimaliseren we de laadcapaciteit van onze depots.

Coolblue Energie

Volt goed

Coolblue Energie is ons volledig gelicentieerde energiebedrijf. Of eigenlijk ons volledig gelicentieerde energiebesparingsbedrijf, want het is ons doel om klanten te helpen energie te besparen. Hiervoor bieden we ze inzicht in hun verbruik. We geven ze korting op energiebesparende producten, zoals wasmachines, slimme stekkers en slimme lampen. En we stellen onze klanten in staat zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen en die energie te gebruiken via laadpalen. Natuurlijk krijgen klanten ook op deze producten korting.

Dynamische Uurprijzen

Bij Coolblue Energie bieden we dynamische energiecontracten aan. Hiermee helpen we klanten hun verbruik niet alleen te verlagen, maar ook efficiënt te managen. Als er een overvloed aan hernieuwbare energie beschikbaar is, wordt de stroomprijs lager of zelfs negatief. Door energieconsumptie te stimuleren wanneer dit gebeurt, verlagen we zowel de energierekening van de klant als de hoeveelheid benodigde niet-hernieuwbare energie.

De productreis compleet maken

Elk product heeft een levensduur. Deze kan verlengd worden, maar loopt op een bepaald moment ten einde. Ook dan moet er voor het product gezorgd worden. We verlengen de levensduur en voltooien de productreis door producten te repareren, refurbishen en recyclen.

Reparatie

Als een product kapot gaat, zoeken we samen met de klant naar een oplossing. In onze winkels bieden we een reparatieservice voor tablets en telefoons aan. Is het probleem niet direct in de winkel op te lossen? Dan laten we het product repareren door de fabrikant. Grote producten, zoals witgoed, repareren wij bij de klant thuis.

Witgoed inzamelen en refurbishen

Wanneer klanten witgoed bij ons bestellen, nemen we bij de bezorging van het nieuwe apparaat de oude mee terug. Zo zijn we de grootste witgoedinnamepartij van de Benelux geworden. We proberen deze apparaten altijd eerst zelf te refurbishen. De herstelde apparaten gaan vervolgens naar kringloopwinkels en opkopers. De onderdelen van de apparaten die niet meer te redden zijn worden zo hoogwaardig mogelijk gerecycled.

Smartphones refurbishen

We refurbishen niet alleen witgoed: ook smartphones geven we een tweede leven. En omdat we 2 jaar garantie geven op deze modellen zorgen we dat de levensduur van deze smartphones zo lang mogelijk wordt verlengd.