×
Wat een Lead Buyer op verjaardagen vertelt dat ‘ie doet
  • 21 dec 2016
  • 6 minuten leestijd
Werken bij Coolblue

Wat een Lead Buyer op verjaardagen vertelt dat ‘ie doet

Verjaardagen. Hét moment voor ongemakkelijke gesprekken met je mede-gefeliciteerd-met-Els-gasten. En dan volgt al snel de vraag: “Dus, wat doe je eigenlijk?” Onze Lead Buyer heeft hier altijd een ijzersterk antwoord op. En wat eerst nog abracadabra leek, is opeens een hele toffe functie. Tenminste, dat vinden wij dan.

We vroegen Lead Buyer Bram daarom antwoord te geven op de vragen die wij op een verjaardagsfeest aan hem zouden stellen. Weet jij ook gelijk of hij een toffe baan heeft. En of hij worst lust.

Wat vertel je op verjaardagen dat je doet?

Lead Buyer zijn bij Coolblue.

En in jip-en-janneke-taal?

Ik ben bij Team Beeld & Geluid en Team Foto & Video eindverantwoordelijk voor het inkopen van onder andere heel erg veel televisies, radio’s en camera’s.

Hoe dan?

Bij de titel Buyer denk je al gauw aan ‘slechts’ het inkopen van spullen. Maar het is meer dan dat. Door goed te kijken naar onze data kunnen we achterhalen wat de klant wil en wat we nodig hebben. En wat juist niet. Op die manier bepalen we wat er wordt ingekocht. Vervolgens maken we afspraken met de leverancier over deze producten. Afspraken waar iedereen blij van wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale promoties waarmee we onze klanten blij kunnen maken. Zo bouw je een langetermijnrelatie op.

Wat doe je als eerst nadat je je collega’s hebt wakker gezongen?

Naar de cijfers van gisteren kijken. Wat is er allemaal gebeurd en hoe kunnen we dat vandaag nog beter doen? Op maandag is het meestal folder-ochtend. Dan kijk ik wat er verder in Nederland en België allemaal speelt, zodat we daar dan toch een beetje rekening mee kunnen houden.

Niet eerst koffie?

Haha, ja eerst koffie. Ik begin altijd vrij vroeg en als ik dan meteen in de cijfers duik, beland ik voordat ik het weet in een Excel-jungle. Dus eerst wakker worden.

Waar word je altijd blij van?

Ik word van 3 dingen heel blij. Het eerste is een groter marktaandeel. Omzet is leuk, maar marktaandeel is belangrijker. Zeker op de lange termijn. Daarnaast heb ik in deze periode jaargesprekken met de leveranciers en dan is dat onwijs tof als je samen plannen maakt voor het volgende jaar. En als Lead Buyer ben ik coach van de Category Buyers. Ik word heel blij als ik zie dat zij groeien en beter worden.

En hoe ziet je team eruit? Met wie werk je samen?

Bij zowel Team Beeld & Geluid als Team Foto & Video ben ik Lead Buyer. In deze teams ben ik verantwoordelijk voor 8 Category Buyers die voor hun eigen productgroep inkopen doen en 3 Stock Planners die de voorraad beheren. En ik werk veel samen met Category Manager Sander. Hij is verantwoordelijk voor de andere functies binnen deze teams. Samen staan wij aan het roer van onze Category Teams, wat eigenlijk een soort mini-ondernemingen binnen Coolblue zijn.

Ben je verantwoordelijk voor het beter maken van anderen?

Jazeker. De Category Buyers zijn vaak junior. Meestal komen ze net van school. Ik coach hen en probeer ze alles te leren wat ik weet. Het is heel leuk om van dichtbij mee te maken hoe ze zich verder ontwikkelen als inkoper.

Doe je thuis ook altijd de boodschappen en bereid je dat dan ook altijd zo goed voor?

De boodschappen doe ik altijd samen met mijn vriendin. De voorbereidingen blijven altijd beperkt tot een kort lijstje met daarop wat we echt niet mogen vergeten. Maar ik heb wel altijd de zelfscanner in de hand en bestuur het winkelwagentje om de gemiddelde snelheid hoog te houden. Geen kopje koffie tussendoor, maar vooral efficiënt te werk gaan, zodat we weer een week vooruit kunnen.

Wanneer stuur je me wel of niet naar Werken bij Coolblue?

Als Buyer is het belangrijk om goed met cijfers te zijn en goed te kunnen onderhandelen. Je moet analytisch zijn en het leuk vinden om uren in Excel te zitten. Een goede Buyer kan goed luisteren en een gunfactor creëren. Een belangrijke eigenschap, want soms moet je keihard onderhandelen. Dan is het wel fijn als degene aan de overkant van de tafel jou als persoon aardig vindt.

Lust je worst?

Jazeker. Vooral die met zo’n vlaggetje erin.

Wil je ook een goed verhaal op je volgende verjaardagsfeestje? Of gewoon een gave baan? Op Werken bij Coolblue vind je de nieuwste vacatures bij Coolblue. En ja, we zoeken zowel Lead Buyers als Category Buyers (BE).

Recent Nieuws

Verse vis.